Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking beschikt over een creditcard. In de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond deze vorm van betaling op krediet al in Amerika. Rond 1966 is de creditcard ook overgewaaid naar Europa. Hoewel de creditcard wat uiterlijk betreft veel op de gewone betaalpas lijkt, werkt deze heel anders. Wat zijn nu precies de verschillen en hoe werkt een creditcard?

Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard is een betaalpas waarmee u overal ter wereld kunt betalen. Als u met een creditcard betaalt, wordt het geld niet direct van uw rekening afgeschreven. De bank verstrekt u op deze manier eigenlijk krediet en net als bij iedere vorm van krediet moet u dit uiteindelijk weer terugbetalen. U kunt ervoor kiezen een koppeling te maken tussen uw creditcard en gewone betaalrekening. Dan wordt het gebruikte krediet één keer per maand van deze rekening afgeschreven. U kunt er ook voor kiezen om later, of meer gespreid terug te betalen. Hierbij moet u wel rekening houden met rentekosten; krediet kost immers altijd geld.

Wat kunt u ermee?

Met een creditcard kunt u op een snelle en veilige manier online geld uitgeven. Meestal hoeft u alleen maar uw creditcardgegevens in te vullen om een transactie te voltooien. Ook buiten het internet heeft deze vorm van betaling op krediet een functie. Op veel openbare plekken zoals restaurants, tankstations en musea is het ook mogelijk om met uw creditcard te betalen. Dit geldt niet alleen in Nederland en Europa, maar over de hele wereld. Sommige creditcards kennen zelfs de mogelijkheid om kleine betalingen (onder de vijftig euro) contactloos te verrichten. Tot slot is het ook mogelijk om te sparen op uw creditcardrekening, doordat u boven een bepaald positief saldo rente ontvangt

Verschil met de gewone betaalpas

Het belangrijkste verschil tussen de gewone betaalpas en de creditcard is dat de gewone betaalpas niet in ieder land geaccepteerd wordt, terwijl een creditcard (vaak) wereldwijd te gebruiken is. Dit is voornamelijk van belang in kleinere en minder toeristische plaatsen waar niet om de vijftig meter een automaat staat waar cash opgenomen kan worden. Wel kent een creditcard een bestedingslimiet. Dit is het maximale krediet dat u maandelijks kunt opnemen. Een ander verschil is dat u rente over het krediet betaalt, of rente ontvangt als er een bepaald positief saldo op uw kaart staat. Bij een gewone betaalrekening is dat niet het geval. Ook biedt de creditcard overige betaalmogelijkheden die de gewone betaalpas niet kent. Het aflossen van het krediet in termijnen is hiervan een voorbeeld.

Creditcard of debitcard?

Iets anders dan de creditcard of de gewone betaalpas is de debitcard. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de creditcard, maar dan zonder dat u krediet bij een bank gebruikt. U bent namelijk zelf degene die vooraf een bepaald bedrag op de kaart zet en dat bedrag is dan uw bestedingslimiet. U bent dus als het ware uw eigen verstrekker van krediet. Nadeel hiervan ten opzichte van de creditcard is dat het kan gebeuren dat uw saldo ontoereikend is in een noodsituatie.