In Europa gebeurde de opkomst van Visa met zijn Visakaart eerder plotseling. Door de groeiende aandacht die in de jaren negentig besteed werd aan de populaire Amerikaanse cultuur veroverde de bekende blauwe kaart Europa haast overnacht.
Zoals het wel vaker gebeurt met nieuwe betaalmiddelen, kwam de Visakaart eerst in handen van bevolkingsgroepen die over net wat meer kapitaal dan gemiddeld beschikten. Het duurde echter niet lang voor de kaart algemeen gebruikt werd. Kijk je vandaag naar de eigenlijke verspreiding van kredietkaarten zoals Visa, dan zal je opmerken dat het gebruik eerder beperkt blijft tot de middenklasse. Benieuwd wat een Visakaart je zoal kan aanbieden?
- De Visakaart is een betaalkaart die haast overal ter wereld wordt aanvaard. Dat betekent dat je op vakantie nooit afhankelijk bent van cash geld. Wil je graag in een leuke winkel wat kopen? Dan haal je gewoon je kaart boven en voor je het weet, ben je weer op weg.
- Online winkelen wordt eens zo makkelijk met een Visakaart. Via de cijfercombinaties die je voor- en achteraan op de kaart vindt, kan je online naar hartenlust winkelen. Het bedrag wordt meteen afgeboekt van je beschikbare saldo en je betalingsgegevens blijven bewaard.
- Naast praktische voordelen, geeft een Visakaart je een financiële gemoedsrust. Hou je niet van online winkelen en ben je niet meteen van plan om een verre reis te maken? Gebruik je Visakaart dan als vangnet in moeilijke tijden! Met je kaart kan je maandelijks een bepaald bedrag naar je eigen rekening storten. Dat betekent dat je zo kleine financiële tegenvallers makkelijk kan opvangen en verhelpen. Het “geleende” bedrag betaal je dan ineens of in schijven weer af.
Ondanks het feit dat de Visakaart vandaag alom gekend is, weten de meeste consumenten niet dat het bedrijf achter de kaarten zelf het krediet niet verstrekt. In dit geval mag je het bedrijf achter de kaart zien als een aanbieder van betaalproducten. Je kaart is eigendom van het bedrijf, maar het krediet dat je krijgt wordt verstrekt door je eigen financiële instelling. Met andere woorden; je Visakaart geeft je eigenlijk weinig afhankelijkheid van je primaire bancaire instelling.
Vergeet ook niet dat het gebruik van een Visakaart gepaard gaat met een aanpasbare rentevoet. Afhankelijk van het afbetalingsplan dat je kiest, krijg je zo te maken met een vaste rente of een bepaald percentage dat berekent wordt aan de hand van het openstaande krediet. Een Visakaart is erg makkelijk, maar hou er rekening mee dat het gebruik van kredietkaarten nooit gratis is.
Betaal je cash of met de kaart? De afgelopen jaren is het aantal betalingen aan de hand van bank- of kredietkaarten spectaculair gestegen. Niet verwonderlijk als je weet dat grote financiële instellingen jaar na jaar indrukwekkende campagnes lanceren waarin keer op keer wordt verwezen naar de intrinsieke veiligheid die betaalkaarten met zich meebrengen. Bovendien is het ook zo dat winkelhouders zelf benadrukken liever elektronische betaalmiddelen te gebruiken. Het resultaat ligt dan ook voor de hand; betalen met cash gebeurt hoe langer hoe minder. In dat opzicht loont het de moeite om even stil te staan bij de zowat populairste betaalkaart ter wereld: de Visakaart.