De meeste mensen weten wel hoe een creditcard werkt. Maar zij zijn vaak niet bekend met de nadelen daarvan. Zelf hebben wij ook een creditcard, en we zouden deze iedereen aanbevelen. Toch is het verstandig om op de hoogte te zijn van de nadelen. We leggen op deze in het kort uit wat een creditcard is, waarvoor u deze gebruikt en verder beantwoorden we enkele belangrijke vragen over deze kaart.

Wat is een creditcard? Dit is een betaalpas

Een creditcard is niets meer of minder dan een betaalpas waar u offline en online betalingen mee kunt doen. Het enige verschil met een gewone betaalpas is dat betalingen niet direct van uw rekening worden afgeschreven. U betaalt dus op afbetaling. De meeste aanbieders maken op het eind van de maand een betalingsoverzicht aan. Daarop worden alle betalingen vermeld die u nog heeft openstaan.

Creditcardaanbieder schiet voor

De creditcardaanbieder schiet het geld dus eigenlijk voor. Maar dat betekent niet dat u met de aanvraag van een creditcard ook automatisch een krediet afsluit. U heeft echter wél de mogelijkheid om uw rekeningen gespreid te betalen. Pas dan betaalt u rente. Creditcards kunt u vrijwel overal ter wereld gebruiken. Dat is een groot voordeel.

Hoe werken betalingen met deze kredietkaart?

Hoe werkt betalen met een creditcard? U kunt met de kredietkaart op diverse manieren betalen. Bij het kopen van producten in winkels, gebruikt u een pincode. Datzelfde geldt voor bedragen die u opneemt bij een geldautomaat. Betaalt u in een hotel of restaurant? Dan moet u meestal de kaart overhandigen en voldoet een handtekening. Bij online betalingen moet u uw eigen creditcardnummer, de vervaldatum en meestal ook nog een validatiecode invullen.

Nadelen creditcards:

Fraude

Hoewel betalen met een creditcard erg veilig is, zijn deze kaarten echter nog steeds wat fraudegevoelig. In principe hebben anderen alleen de gegevens nodig die op uw kaart staan om betalingen te doen. Zorg ervoor dat u daarom voorzichtig bent met uw creditcard. Verlies hem niet uit het oog.

Gemakkelijk geld uitgeven

Betalen met een creditcard is eenvoudig. Soms té eenvoudig. U komt sneller in de verleiding om geld uit te geven. Maar let op, u krijgt op het einde van de maand wel de rekening voorgeschoteld.

Jaarlijkse kaartbijdrage en kosten

U betaalt eens per jaar kosten voor het bezit en gebruik van de kaart. De kosten hiervan kunnen -afhankelijk van het soort kaart en de aanbieder- behoorlijk oplopen. Al zijn er ook voldoende goedkope creditcards en aanbieders. Voor transacties in het buitenland betaalt u daarnaast per keer vaste kosten.