U bent een reis aan het voorbereiden? Daar komt vaak heel wat bij kijken. Misschien heeft u bepaalde inentingen nodig of moet u een speciale verzekering afsluiten. En natuurlijk niet te vergeten eventuele visums. Maar weinig mensen denken na hoe het in het buitenland zit met de betalingen. Heeft u al overwogen om een creditcard mee te nemen op uw reis? Of denkt u daar wel zonder te kunnen…

Waarom een creditcard meenemen op uw reis?

Een creditcard meenemen op reis heeft voordelen. Niet alleen kunt u daarmee contant geld thuislaten en scheelt dit aan gewicht, ook is het gebruik van een kredietkaart niet duur. Sommige creditcards zijn zelfs het eerste jaar gratis! Een goedkope en goede kaart heeft u al vanaf 15 euro per jaar. Soms ontvangt u daar een gratis tegoed bij. Voor reizigers en backpackers die een wat lager inkomen hebben, moet het aanvragen van een kredietkaart geen probleem zijn. De eisen die creditcardmaatschappijen stellen zijn niet zo hoog. Er zijn ook maatschappijen die kredietkaarten hebben voor jongeren. Het enige nadeel daarvan is dat u daarmee wat minder limiet voor kunt aanvragen. Hieronder beschrijven we enkele situaties waarbij het toch wel héél handig is om een creditcard bij u te hebben op reis.

In welke situaties zijn creditcards vooral erg handig?

Een kredietkaart maakt het reizen in het buitenland een stuk makkelijker. U kunt er de tol mee betalen, de overtocht met een boot of bij het boeken van een vlucht indien u ter plekke bij een maatschappij boekt. Daarnaast accepteren vrijwel alle hotels en hostels de creditcard als betaalmiddel. Natuurlijk kunt u ook, voordat u op reis gaat, er uw hotel mee boeken. Daarnaast geeft het gewoon een veilig gevoel om altijd en overal uw creditcard bij de hand te hebben. U weet immers nooit wat er onderweg gebeurd.

Welke kredietkaart op vakantie meenemen?

Met een Visa creditcard of Mastercard heeft u de garantie dat u, waar dan ook ter wereld, kunt betalen. Dit is met een American Express card niet altijd het geval. U moet er wel rekening mee houden dat u met een Visa of Mastercard een limiet heeft tot €2500. U kunt wel vooraf extra geld op deze kaarten storten.

Kosten in het buitenland
Betalen met een kredietkaart in het buitenland is niet gratis. De maatschappijen rekenen ongeveer twee procent wisselkosten in het buitenland. U betaalt immers in feite in vreemde valuta (als u buiten de EU reist). Met de Visa Gold kredietkaart van International Card Services betaalt u echter maar 1.25 procent per betaling in vreemde valuta.