In Nederland heeft een rechter recht gesproken na aanleiding van onduidelijkheid over de rentekosten m.b.t. de kredietovereenkomst. De Nederlander zat in geldnood en kon een extra bestedingslimiet goed gebruiken. Hij kreeg een telefoontje van een callcenter, men probeerde hem een creditcard van ICS aan te smeren. De werkloze man ging daar mee akkoord. De telefonist vertelde hem dat de rentekosten niet meer zouden bedragen dan 2%.

Vervolgens verzon de man een inkomen en hij loog tevens over de hoogte van zijn huur. Nadat hij dit alles per brief had bevestigd, ontvang hij weldra de overeenkomst mét daarbij ook meteen de Mastercard. De creditcard kon hij direct gebruiken tot aan het limiet van €2500. De algemene voorwaarden waren vermeld aan de achterzijde van de brief.

En toen liep het direct uit de hand

Vrijwel meteen ging het mis. De werkloze Nederlander gaf meer uit dan het kredietlimiet van €2500, namelijk bijna €3000. Hij loste daarvan €200 af. Echter, hij was niet in staat om te voldoen aan de aflossingsverplichting. ICS eiste de restschuld in één keer op. Daarbij gold een z.g. vertragingsrente van maar liefst 14%, waarop de man naar de kantonrechter stapte. Dat is in Nederland de laagte rechter. Hij voerde als reden aan dat ICS hem niet had gevraagd om een bewijs van inkomen. Ook over de vertragingsrente werd hij niet geïnformeerd. Hij vond dat ICS nalatig was geweest en onduidelijk over de voorwaarden. De man gaf aan dat hij maximaal €50 per maand wilde afbetalen.

Korte metten gemaakt met ICS

De kantonrechter stelde de man in zijn gelijk. Hij maakt direct met de aanvraagprocedure van de kredietkaartuitgever ICS korte metten. Volgens de rechter moeten alle consumenten uitvoerig en duidelijk worden ingelicht over de risico’s die zij lopen indien ze niet voldoen aan de afbetalingsverplichting. Ook moeten ze worden ingelicht over het kredietlimiet en gespreide betalingen. Direct een kredietkaart toesturen, dat mag niet. Tevens is er geen sprake geweest van een kredietwaardigheidstoets. Conclusie: De kredietovereenkomst werd ongeldig verklaard. De Nederlander mag de schuld in termijnen van €50 per maand aflossen. En er mag geen vertragingsrente worden berekend. ICS moet meteen zijn procedures en voorwaarden aanpassen.

Ook bezwaar maken?

Komt deze situatie u bekend voor? Meer informatie over deze rechtspraak? Ga dan naar rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBAMS:2017:5384