Betalen met een creditcard is enorm handig. Zo kunt u altijd wat extra geld uitgeven en pas op een later moment betalen.

Niet alleen zijn deze betaalmiddelen handig in Nederland. Ook in het buitenland kunt u daarmee veilig uw betalingen doen. U betaalt snel en eenvoudig de kosten voor het hotel waarin u verblijft, rekent af in restaurants en bij benzinestations en doet er uw aankopen mee. Creditcards van bekende creditcardmaatschappijen zijn uiterst veilige en betrouwbare betaalmiddelen. Toch kan het naar onze mening altijd beter. Daarom hebben we voor u gezocht naar essentiële informatie over veilig betalen met creditcards. We geven u veel handige tips en adviezen. Leest u met ons mee?

Belangrijk is het om alles te controleren

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Controleer altijd alles! Ga bijvoorbeeld na of u wel in de juiste valuta betaalt. En zorg er altijd (!) voor dat u een creditcard niet aan iemand afgeeft. Doet u dat wel? Zorg er dan voor dat u toezicht houdt op uw kaart. Zo voorkomt u een ‘wisseltruc’ of dat er een bedrag extra wordt afgeschreven. Bij internetbetalingen moet u er op letten dat u alleen betalingen doet in een veilige omgeving. Controleer de url. Als deze begint met ‘https’ dan is het goed. Uiteraard controleert u ook altijd alle afschriften.

Geef nooit een pincode af!

Ook al is betalen met creditcards heel erg veilig, toch is het belangrijk om te benadrukken goed met uw pincode om te gaan. Tegenwoordig zijn alle creditcards van bekende maatschappijen namelijk van een pincode mogelijkheid voorzien. Schrijf deze code niet op maar probeer hem te onthouden. Geef de code nooit af. Zelfs niet aan uw eigen familie.

Maak gebruik van de vingerafdrukscanner van MasterCard

Wilt u écht veilig betalen? Maak dan gebruik van de vingerafdrukscanner van MasterCard. Uw vingerafdruk wordt opgeslagen in de creditcard zelf.

Is er sprake van fraude met uw creditcardgegevens?

1. Als er met uw gegevens creditcard fraude wordt gepleegd, dan is het belangrijk om meteen in actie te komen. Raadpleeg onze stappenplan hieronder.
2. Neem meteen contact op met de bank. Zorg ervoor dat zij de kaart z.s.m. voor u blokkeren! Iedere bank heeft daarvoor een speciaal noodnummer beschikbaar. Deze is dag en nacht bereikbaar. Zet dit noodnummer in uw telefoon.
3. Doe ook zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
4. Belangrijk is het ook om alle bankafschriften te controleren. Als er sprake is van transacties die niet kloppen (onrechtmatige transacties), dan kunt u daarvoor bij uw bank een schadeformulier invullen. U heeft een kleine kans dat de bank voor u de schade vergoedt. De kans is echter groter dat ze niet akkoord gaan met uw verzoek. U kunt het probleem dan voorleggen aan het Kifid. Dit is het Klachteninstituut financiële dienstverlening.

Sluit een aanvullende verzekering af

Overweeg om een aanvullende verzekering bij uw creditcard af te sluiten als deze niet standaard inbegrepen is. U hoeft in dat geval niet te betalen voor online bestellingen die niet aankomen of beschadigd aankomen.