Hoewel creditcards al heel lang bestaan heeft nog lang niet iedereen er één in bezit. Sterker nog, er zijn grote groepen Belgen die nog nooit iets met een creditcard hebben gekocht.

De wereld is echter volop aan het veranderen en dat merkt u ook aan het betaalverkeer. Papiergeld en muntgeld was al langer steeds minder gebruikelijk, maar ook de pinpas is allang niet meer het voornaamste betaalmiddel. De creditcard is aan een snelle opmars bezig. Het blijkt namelijk een heel handig betaalmiddel te zijn in de nieuwe wereld. Dat komt door een belangrijke ontwikkeling.

De digitale winkelstraat
Hoewel de oude winkelstraat steeds leger wordt, geven Nederlanders niet minder uit. De winkelstraat die namelijk wel helemaal gevuld is, is de digitale winkelstraat. Steeds meer aankopen worden online gedaan. Webshops hebben het drukker dan ooit. Omdat je nu eenmaal bij online winkelen niet meer in de rij bij de kassa komt te staan heb je er dus ook niet zo veel aan oude betaalmiddelen. Dat een creditcard handig bij uw online aankopen is blijkt daaruit. Voor webshops zijn creditcards namelijk een hele veilige manier van betalen.

Hoe weet u of het veilig is?
Het is best te begrijpen dat online betalen met een creditcard een flinke stap is. Zeker wanneer u nooit eerder met een creditcard aankopen heeft gedaan. Dat een creditcard handig bij uw online aankopen is kan echter niet ontkend worden. Het is dan echter wel belangrijk dat u zekerheid hebt over de veiligheid van de webshop. Een betaling doen zonder mensen in hun ogen te kunnen kijken vergt namelijk veel vertrouwen. Gelukkig zijn veel webshops beveiligd. Dat kun je zien aan bijvoorbeeld het keurmerk en aan het slotje in de adresbalk. Ziet u geen keurmerk of slotje, dan is het verstandig om niet direct met uw creditcard te betalen.

Is alles met een creditcard te betalen?
Online is eigenlijk alles te koop. De vraag is dan ook of u met uw creditcard overal terecht kunt. Gelukkig accepteren bijna alle webshops een creditcard. Dat betekent dat u in principe al uw bestellingen met de creditcard kunt afhandelen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen. Wanneer u bijvoorbeeld een pre-paid creditcard heeft, dan kunt u niet meer uitgeven dan het bedrag dat u erop heeft gezet. Dat komt omdat een pre-paid creditcard staat voor vooruit betalen. Met een gewone creditcard kan het zijn dat er limieten zijn vastgesteld per maand. Ook dan kunt u niet meer uitgeven dan uw limiet toelaat.

Verzekering
Een bijkomend voordeel van online betalen met een creditcard is dat uw aankopen verzekerd zijn. Al verschilt de mate hiervan wel bij iedere bank en kredietverstrekker. Wel betekent deze verzekering een klein stukje extra veiligheid bij uw online transactie. Wanneer uw spullen bijvoorbeeld beschadigd zijn of niet worden geleverd, dan is het vaak makkelijker om uw geld terug te krijgen met behulp van de creditcardmaatschappij. De maatschappij neemt namelijk uw risico over en zal daarom moeite doen om het geld alsnog te innen.