Apple Pay is een mobiele betaaldienst van Apple voor de iPhone en Apple Watch, en nog niet beschikbaar in België en in Nederland.

Maar daar komt wellicht spoedig verandering in. Want Apple geeft aan (tenminste, zo gaan de geruchten) dat ze de betaaldienst misschien nog dit jaar -en anders begin 2018- willen gaan invoeren in België. De woordvoerder van creditcardmaatschappij geeft aan dat België er in ieder geval klaar voor is. Dat meldde de Brusselde krant Le Soir onlangs.

Mastercard in gesprek met Apple

Mastercard is hierover al in gesprek gegaan met Apple. En ook Henri Dewaerheijd, manager bij de Belgische tak van Mastercard, zegt dat de Belgen in ieder geval aan alle eisen voldoen om de betaaldienst van Apple in te voeren.

Apple zelf laat niets van zich horen

Apple is een vrij gesloten, geheimzinnig bedrijf. Ze kondigen nieuwe Apple Pay landen vaak pas op het allerlaatste moment aan. Daarom zijn de uitspraken van de Mastercard tak in België ook niet goed te verifiëren. Dat beaamt Henri Dewaerheijd. Volgens deze Henri Dewaerheijd zal aan het eind van 2017 maar liefst 80% van de betaalterminals contactloos betalen ondersteunen. De markt is gereed voor een lancering van de nieuwe betaaldienst Apple Pay. Overigens is nu al Android Pay beschikbaar in België.

Andere landen

In totaal werken nu al 21 landen met de nieuwe betaaldienst Apple Pay. Dit zijn o.a. Frankrijk, Italië en Spanje. Het is nu al zeker dat Apple Pay ook ingevoerd wordt in Denemarken, Finland, Zweden en de Verenigde Arabische Emiraten. Men vermoed dat ook Duitsland aan dit rijtje toegevoegd zal worden. En België en Nederland zullen dan vermoedelijk volgen.

ING test in Nederland

Zoals we al schreven is Apple Pay op dit moment nog niet officieel beschikbaar in België en Nederland. Naar het schijnt zijn banken in Nederland al wel uitvoerig aan het testen. Zo is de ING met de betaaldienst aan het testen. Al zijn daar vooralsnog geen bewijzen voor. De Rabobank is in Nederland de enige bank die maar weinig ziet in Apple Pay. Mocht de betaaldienst in Nederland ingevoerd worden, dan zullen ze voor de nieuwe betaaldienst hoge extra kosten in rekening gaan brengen.

Hoe werkt Apple Pay?

Met de nieuwe betaalmethode Apple Pay kunnen gebruikers van de iPhone via hun iPhone betalen bij fysieke winkels maar ook ‘in app’ betalingen doen. Bijvoorbeeld met de Apps van AirBnB en Uber. Als een transactie is gelukt, dan geeft de telefoon een trilling ten teken dat de betaling correct is verlopen.