Als u een kamer wilt boeken in een hotel, kan het maar zo zijn dat dit alleen mogelijk is als u een creditcard bezit. Veel hotels accepteren immers alleen creditcardbetalingen.

Dit kan onhandig zijn als u geen creditcard heeft, of als u gewoon liever op een andere manier betaalt. Aan de andere kant heeft het boeken van een hotelkamer met een creditcard ook voordelen. Hieronder leest u welke dit zijn.

Gemak

Het grootste algemene voordeel van de creditcard is de wereldwijde acceptatie ervan. Waar u met een gewone betaalpas niet in ieder land zomaar kunt betalen, kan dit met een creditcard wel. U hoeft in het buitenland niet steeds een pinautomaat op te zoeken om contant geld te pinnen; met uw creditcard bent u ervan verzekerd dat u overal (dus ook in ieder hotel) kunt betalen. Ook hoeft u niet na te denken over het omruilen van valuta. Bovendien hoeft u het geld dat u uitgeeft ook niet direct te hebben, maar kunt u dit later terugbetalen.

Online boeken

Vandaag de dag gaan de meeste hotelreserveringen via internet en ook hierbij kunt u de creditcard gebruiken. Het komt zelfs steeds vaker voor dat de creditcard het enige geaccepteerde betaalmiddel is, vooral als u boekt via een buitenlandse website. Als u een creditcard heeft, weet u dus in ieder geval zeker dat u via iedere website kunt boeken. Op deze manier hoeft u geen goede aanbiedingen mis te lopen. Daar komt bij dat het online betalen met een creditcard makkelijk is en snel gaat. Vaak hoeft u alleen maar enkele gegevens in te voeren om uw vakantie vast te leggen.

Zekerheid

Als u een hotelreservering hebt betaald met uw creditcard, is het in sommige gevallen mogelijk dat u het geld terugkrijgt als de reservering onverhoopt niet doorgaat. Dit heet de aflevergarantie of de geld-terug-garantie. Hierbij moet u wel aan strikte voorwaarden voldoen. De eerste voorwaarde is dat u de reservering hebt geannuleerd op de wijze die in de overeenkomst staat beschreven. Hierbij moet u uw overeenkomst goed bekijken; niet iedere overeenkomst voorziet namelijk in een annuleringsmogelijkheid. De tweede voorwaarde is dat het hotel de kosten niet aan u heeft terugbetaald, terwijl u hier wel om verzocht heeft. Als derde voorwaarde geldt dat u de eerste twee voorwaarden moet kunnen bewijzen. Hierbij moet u ook bewijzen dat u daadwerkelijk betaald heeft. Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u een claim indienen bij de creditcardmaatschappij.

Op de bestemming

Een creditcard is niet alleen handig om (online) een hotelkamer te kunnen boeken. Ook in het hotel zelf en daarbuiten kan een creditcard goed van pas komen. Zo kan het zijn dat u borg moet betalen voor uw kamer en dat is makkelijk met een creditcard. U hoeft dan geen groot bedrag contant bij u te hebben. Daarnaast kan een creditcard handig zijn als u tijdens uw verblijf bijvoorbeeld een auto wilt huren. Ook dan kunt u er tegenaan lopen dat dit alleen mogelijk is met een creditcard. Bovendien zult u ook hiervoor een bepaald bedrag aan borg moeten betalen.