De creditcard is in België nog niet een populair betaalmiddel maar wordt wel steeds vaker tijdens vakanties gebruikt. Belgische consumenten betalen vrijwel al hun aankopen nog steeds het liefst met de bankpas. Maar dat zegt dus niets over het gebruik over de grens. Zo gebruiken ongeveer 60% van de Belgen een creditcard tijdens hun vakanties. Bijvoorbeeld voor het reserveren van een hotel of voor het betalen van campingkosten. Ook de Nederlanders gebruiken de creditcard steeds vaker tijdens vakanties als betaalmiddel. Bij onze noorderburen grijpt maar liefst 92% naar de creditcard in het buitenland. De vergelijkingswebsite Creditcard.nl ondervroeg 627 respondenten met een creditcard.

Niet iedereen met een creditcard op vakantie gebruikt deze ook

Het blijkt dat echter lang niet iedereen die zijn creditcard meeneemt op vakantie deze ook gebruikt. Veel consumenten nemen voor de zekerheid een kredietkaart mee, voor het geval dat… Ongeveer 30% van de mensen met een creditcard op vakantie gebruikt deze niet. Ze betalen contant of betalen met hun bankpas. De creditcard gebruiken ze als laatste redmiddel. Waar wordt de kredietkaart het meest voor gebruikt? U leest het hieronder.

Voor het betalen van een accommodatie

De meeste betalingen met een kredietkaart voor of tijdens vakanties in het buitenland, die worden gedaan voor het betalen van een accommodatie. Dit kan een hotel zijn maar ook een camping of bed and breakfast. Van de vakantiegangers met een kaart, gebruikt bijna 70% hem voor dit soort betalingen. Naast betalingen voor een accommodatie gebruikt ongeveer 60% van de kredietkaarthouders hem ook voor het betalen van de rekening in een restaurant.

Autohuur

Voor het huren van een auto in het buitenland doet ongeveer 40% van de consumenten met een creditcard daarmee de betaling. Iets minder dan 30% betaalt daarmee excursies. Bijna evenveel mensen betalen de tol met hun kredietkaart. Aankopen in buitenlandse webshops worden het minst vaak gepleegd door Belgen met een kredietkaart.

Tips voor betalingen in het buitenland

Met uw gewone betaalpas kunt u in Europese landen zonder extra kosten geld opnemen. Soms rekenen creditcardaanbiedingen voor pinbetalingen in het buitenland wel extra kosten. Houd daar rekening mee. In niet-Europese landen betaalt u altijd een koersopslag. Bij de meeste kredietkaarten is dat 2.5%. Ter vergelijking: Met een gewone betaalpas is dat 0,5%. Gebruik uw creditcard dus niet te pas en te onpas. Maar alleen als dit handig is of wanneer het niet anders kan. Neem voor de zekerheid wel altijd een creditcard mee naar niet-Europese landen!