De gegevens van tientallen miljoenen creditcardhouders in Amerika zijn gestolen. Deze creditcardgegevens werden ontvreemd tijdens een hack op de website van Equifax. Equifax is een Amerikaans kredietregistratiekantoor. Uiteindelijk zijn ongeveer 143 miljoen Amerikanen gedupeerd. Dat wil zeggen: Hun gegevens zijn gestolen. Criminelen wisten via een lek de database te kraken. Daarbij werden allerlei persoonlijke gegevens van klanten van Equifax buitgemaakt.

Welke persoonsgegevens werden buitgemaakt?

Welke persoonsgegevens werden er zoal door de hackersbende buitgemaakt? In de database van het bedrijf Equifax werden allerlei persoonsgegevens van honderden miljoenen Amerikanen bewaard. Er werden veel soorten gegevens gestolen. Zo werden rijbewijsnummers, namen, persoonsnummers en adressen ontvreemd.

Over Equifax

Equifax verzamelt de persoonsgegevens van miljoenen creditcardhouders wereldwijd. Het bedrijf onderhoud deze ook. Het is opmerkelijk dat bij de hack vrijwel alleen de gegevens van Amerikanen zijn buitgemaakt. Naast de gegevens van vele miljoenen Amerikanen werden er ook gegevens van Britten en Canadezen gestolen. Waarom de aanvallers zich richtten op met name de persoonsgegevens van Amerikanen, dat is niet bekend.

De hack wordt nu pas naar buiten gebracht

Nu pas werd bekend gemaakt dat de hack plaatsvond. De diefstal vond namelijk al een tijd geleden plaats, namelijk tussen mei / juli 2017. Niet geheel toevallig verkochten enkele directieleden, vrijwel meteen na de diefstal, hun aandelen in het bedrijf. Dat maakt Persbureau Bloomberg bekend. Een verstandige zet blijkt nu. Want de aandelen van het bedrijf zijn, nadat het nieuws naar buiten werd gebracht, meteen in waarde gedaald.

Ga extra veilig om met uw eigen creditcardgegevens

Dit nieuws bevestigd nog maar eens hoe belangrijk het is om veilig met uw persoonsgegevens om te gaan. Natuurlijk bent u afhankelijk van derden, zoals creditcardmaatschappijen. Maar zelf kunt u ook veel problemen voorkomen. Doet u wel eens online aankopen op websites zoals Amazon, Bol.com, Marktplaats en andere websites?

Gebruik verschillende wachtwoorden

Zorg er dan voor dat u voor iedere webwinkel weer een uniek mailadres gebruikt en een ander wachtwoord. Maak ook altijd gebruik van het z.g. ’tweestapsverificatie’. Dit is extra veilig. U logt daarmee in via een code die u ontvangt per sms. Zorg er tevens voor dat u de gegevens op uw computer beschermd door altijd de meest up-to-date antivirus software te gebruiken. Installeer ook belangrijke software updates. Klik niet op discutabele advertenties, gooi verdachte e-mails in de prullenbak en verander eens in de zoveel tijd belangrijke wachtwoorden.