Hoe zit het eigenlijk met de creditcard? Naar horen zeggen is de aloude kredietkaart geen lang leven meer beschoren. Eén van de aller-machtigste bankiers ter wereld, en zeker iemand met veel invloed, is Michel Corbat. Hij is CEO van de Citigroup. Zelfs hij zegt dat de kredietkaart misschien wel eens ten dode opgeschreven kan zijn…

Bank neemt afscheid van de kredietkaart

Michel Corbat zegt dat zijn bank binnen afzienbare tijd afscheid van de kredietkaart zal nemen. Binnen afzienbare tijd, dus wanneer kan hij nog niet zeggen. Hij geeft aan dat creditcards eigenlijk achterhaalde betaalmiddelen zijn. De toekomst zijn natuurlijk de digitale betalingen, volgens hem. En hij heeft veel aandeelhouders achter zich staan.

Aandeelhouders zien dividenden nauwelijks meer waard worden…

Want het zijn juist die aandeelhouders die troosteloos aanzagen hoe hun dividenden jaarlijks maar nauwelijks zagen groeien….. Het is zelfs zo erg gesteld met de creditcardafdeling van Citigroup, dat ze afgelopen jaar een monsterlijk groot verlies van 1.2 miljard dollar moesten incasseren. En dat alleen al in de Verenigde Staten. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

De creditcard divisie is weer opgebouwd… of toch niet?

De bank nam in 2009 een stevig besluit: Het besloot om niet door te gaan met de creditcard divisie. Dat werd echter besloten pal na de financiële crisis. Enkele jaren daarna kwamen ze terug op het besluit en bouwden ze deze afdeling weer gestaag op. Na enkele winstgevende jaren draait deze divisie echter wel flinke verliezen.

Fintech

Citigroup wil zich nu meer gaan richten op fintech. Ze zijn nu al bezig met het testen van allerlei nieuwe (digitale) financiële diensten. In China probeert de investeringsbank zich te mengen in de markt. Het bedrijf bedient daar al een grote groep met bedrijven. De verwachting is dat het in België nog niet zo’n vaart zal lopen en dat de kredietkaart nog jarenlang een algemeen geaccepteerd betaalmiddel zal zijn.

Digitale kredietkaarten

U kunt trouwens op dit moment ook al kiezen voor digitale kredietkaarten. Dit zijn virtual creditcards waarmee u uitsluitend digitale betalingen kan doen. Toch blijven dergelijke kredietkaarten ook hun nadelen hebben.